Mazurek czekoladowy
Szybko go się przygotowuje bo tylko 30 minut
Składniki na 2 mazurki:
-2 kwadratowe wafle tortowe
Masa:
-szklanka cukru pudru
-kostka masła
-2 i 1/2 tabliczki czekolady po 10 dag
-1/2 szklanki pokruszonego razowego chleba. Można go zastąpić herbatnikami
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki wody
-sok z 1/2 cytryny
do dekoracji:
-tabliczka czekolady
-łyżka śmietanki 36 proc.
-mieszanka dowolnych owoców kandyzowanych
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy czekoladę i chleb lub herbatniki. Dokładnie mieszamy.
-Masę równomiernie rozsmarowujemy na waflu. Przykrywamy drugim. Całość przyciskamy deską i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
-Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny
-Schłodzone wafle kroimy na 2 trójkąty. Smarujemy przygotowanym lukrem i odstawiamy do zastygnięcia.
Czekoladę do dekoracji łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Miskę wstawiamy na garnku z gorącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy śmietanę i mieszamy.Polewę wlewamy do szprycy i dekorujemy mazurki. Na koniec przybieramy owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz