Babeczki z nadzieniem
Składniki:
20 kruchych babeczek- można je kupić lub zamówić w cukierni
Nadzienie:
-15 dag suszonych moreli
-10 dag suszonych fig
-5 dag rodzynek
-10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
-15 dag łuskanych orzechów
-po 8 dag migdałów i daktyli
-pół szklanki rumu
-1-2 łyżki płynnego miodu
Do dekoracji:
-wiórki kokosowe
-kilka połówek orzechów
-kawałki owoców kandyzowanych
Przyrządzenie:
Morele, figi i śliwki drobno kroimy i zalewamy rumem wymieszanym z połową szklanki przegotowanej letniej wody. Odstawiamy na 8 godzin.
Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Dosładzamy miodem. Jeśli masa jest sucha, dodajemy nieco przegotowanej wody, a jeśli za rzadka, dosypujemy zmielonych orzechów.
Nadzieniem napełniamy miseczki, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz