Bajaderka
Składniki:
Ciasto:
-40 dag mąki
-2 żółtka
-3/4 szklanki cukru pudru
-cukier waniliowy
-20 dag margaryny
-łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-15 dag masła
-4 łyżki cukru pudru
-2 żółtka
-tabliczka gorzkiej czekolady
-5 łyżek rumu
-5 dag rodzynków
-5 dag włoskich orzechów
Polewa:
-10 dag masła
-1/2 szkl. cukru pudru
-2 łyżki mleka
-3 łyżki kakao
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy nim 2 prostokątne formy. Pieczemy 25 minut w temp. 200*C.
Jedną formę wyjmujemy, drugą pozostawiamy w tej samej temp. 10 minut. Ciasta studzimy. To, które piekło się dłużej, kruszymy i użyjemy do masy. Ucieramy masło z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy startą czekoladę i pokruszone ciasto. Wlewamy rum, wsypujemy bakalie i mieszamy. Masęrozkładamy na wystudzonym cieście. Składniki polewy gotujemy 5 minut. Gorącą polewą polewamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz