Ciasta można upiec kilka dni przed przełożeniem masą.
Toffi
Składniki:
-15 dag mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-15 dag miodu
-1/2 kostki masła
-2 jajka
-cukier waniliowy
-łyżeczka sody
-10 dag orzechów włoskich
Krem śmietankowy:
-1/2 litra śmietany 36%
-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku.
-1 łyżeczka cukru pudru
-1 łyżeczka cukru pudru
Polewa:
-puszka słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Z mąki, cukru pudru, miodu, masła, jajek, cukru waniliowego i łyżeczki sody zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Dwie formy, albo jedną po drugiej wkładamy pergaminem i wkładamy do nich ciasto. Pieczemy je ok 15 minut.
Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 3 godziny.
Śmietanę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę i cukier. Kremem śmietanowym smarujemy pierwszy placek, przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy masą z puszki. Ciasto posypujemy posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz