Sałatka śledziowa
Składniki:
-4 filety śledziowe
-1/2 szklanki białej fasoli
-2 cebule
-cytryna i ogórek
-4 ziemniaki
-olej
-natka pietruszki
-pieprz, sól i kolendra
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Fasolę moczymy na noc w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Studzimy, posypujemy kolendrą i pieprzem.
Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Filety osączamy, kroimy w większą kostkę, układamy na półmisku i skrapiamy olejem.
Fasolę, ziemniaki i cebulę mieszamy i przykrywamy nimi śledzie. Całość posypujemy kolendrą, solą i pieprzem. Ozdabiamy plastrami ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz