To Się Przyda

środa, 12 listopada 2014

SAŁATKA ŚLEDZIOWA


Sałatka śledziowa


Składniki:

-4 filety śledziowe
-1/2 szklanki białej fasoli
-2 cebule
-cytryna i ogórek
-4 ziemniaki
-olej
-natka pietruszki
-pieprz, sól i kolendra

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Fasolę moczymy na noc w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Studzimy, posypujemy kolendrą i pieprzem. 
Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Filety osączamy, kroimy w większą kostkę, układamy na półmisku i skrapiamy olejem.
Fasolę, ziemniaki i cebulę mieszamy i przykrywamy nimi śledzie. Całość posypujemy kolendrą, solą i pieprzem. Ozdabiamy plastrami ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz