Czekolady nigdy za dużo.
Czekoladowa rolada
Składniki:
Ciasto:
-8 żółtek
-10 dag cukru
-4 białka
-10 dag mąki
-trochę otartej skórki z cytryny
Krem:
-15 dag czekolady
-20 dag masła
-5 dag cukru
-kieliszek likieru jajecznego lub innego
Przyrządzenie:
Żółtka ucieramy z połową cukru, a białka z drugą połową. do żółtek dodajemy mąkę, a na koniec pianę z białek. Wszystko mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na blasze(cienko) wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 minut w temp. 180*C. Ciepłe ciasto zwijamy razem z pergaminem.
Na krem masło ucieramy z cukrem i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dodajemy likier, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwijamy i zdejmujemy pergamin. Cienko smarujemy je kremem i zwijamy. Wierzch smarujemy kremem i chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz