To Się Przyda

czwartek, 13 listopada 2014

ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ


Potrawę ze śledzia można przygotować dzień wcześniej. Składniki się przegryzą i będzie pyszna.

Śledzik pod pierzynką


Składniki:

-6 buraczków
-6 ziemniaków
-pęczek dymki lub jedna cebula
-zielone jabłko
-6 płatów śledzi matjasów
-szklanka gęstej śmietany

Przygotowanie:

Śledzie namaczamy w wodzie. Odstawiamy na kilka godzin, następnie dobrze je osączamy.
Ziemniaki i buraki czyścimy. Nieobrane wkładamy do piekarnika i pieczemy na miękko. Studzimy je, po czym obieramy ze skórki.
Ziemniaki i buraki kroimy w plastry. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dymki lub cebulę tniemy w kostkę. W dużym naczyniu układamy warstwami: ziemniaki, śledzie, cebulę, jabłko oraz buraczki. Można ozdobić szczypiorkiem. Polewamy śmietaną (np. wymieszaną z sokiem buraczkowym)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz