Potrawę ze śledzia można przygotować dzień wcześniej. Składniki się przegryzą i będzie pyszna.
Śledzik pod pierzynką
Składniki:
-6 buraczków
-6 ziemniaków
-pęczek dymki lub jedna cebula
-zielone jabłko
-6 płatów śledzi matjasów
-szklanka gęstej śmietany
Przygotowanie:
Śledzie namaczamy w wodzie. Odstawiamy na kilka godzin, następnie dobrze je osączamy.
Ziemniaki i buraki czyścimy. Nieobrane wkładamy do piekarnika i pieczemy na miękko. Studzimy je, po czym obieramy ze skórki.
Ziemniaki i buraki kroimy w plastry. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dymki lub cebulę tniemy w kostkę. W dużym naczyniu układamy warstwami: ziemniaki, śledzie, cebulę, jabłko oraz buraczki. Można ozdobić szczypiorkiem. Polewamy śmietaną (np. wymieszaną z sokiem buraczkowym)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz