Babka
Składniki:
-25 dag mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-25 dag masła
-4 jajka
-25 dag cukru
-cukier waniliowy
-1 cytryna
-cukier puder do posypania
Przyrządzenie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka myjemy. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na gładką masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, cukier , cukier waniliowy i sok z cytryny. Łączymy z mąką i pianą z białek ubitą na sztywno. Przekładamy ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180*C i pieczemy ok. 1 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz