To Się Przyda

piątek, 7 listopada 2014

SZCZUPAK PIECZONY


Szczupak pieczony


Składniki:

-1 szczupak ok 2 kg
-szklanka gęstej śmietany
-2 łyżki masła
-2 łyżki bułki tartej
-1/3 łyżki bazylii
-1/3 łyżki majeranku
-1/3 łyżki estragonu
-1/3 łyżki cząbru
-sok z 1/2 cytryny
-sól i pieprz
-4 łyżki oleju
-natka pietruszki

Przygotowanie:

Rybę czyścimy usuwając płetwy, ogon, głowę i wnętrzności. Skrobiemy ją i myjemy.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Sól, pieprz i zioła mieszamy w miseczce. Nacieramy nimy rybę z zewnątrz i wewnątrz.
Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego wlewamy olej i układamy rybę.
Zapiekamy ją w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170*C. Gdy szczupak zacznie się rumienić, posypujemy go bułką tartą i pieczemy jeszcze 20-30 minut.
Masło roztapiamy i następnie mieszamy ze śmietaną.
Kilka minut przed końcem pieczenia polewamy tą mieszanką rybę, po czy gorącą wykładamy na półmisek.
Szczupaka kroimy na porcje, polewamy sosem powstałym z pieczenia i przybieramy natką.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i zieloną sałatą polaną sosem winegret.
Obok szczupaka układamy na talerzu ćwiartki cytryny. Ryba pokropiona sokiem z cytryny jest lepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz