To Się Przyda

wtorek, 18 listopada 2014

KRUCHY PLACEK ZIEMNIACZANY


Kruchy placek ziemniaczany


Składniki:

Ciasto:
-1 i 1/4 szklanki mąki
-1/2 łyżeczki soli
-żółtko
-1/2 kostki margaryny
-3-4 łyżki zimnej wody
Farsz:
60 dag ugotowanych ziemniaków całych
-pęczek dymki
-ząbek czosnku
-pęczek natki pietruszki
3 łyżki mleka
-szklanka śmietany
-2 jajka
-5 dag startego żółtego sera
-sól, pieprz i słodka papryka
-tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

Z mąki, 1/2 łyżeczki soli, żółtka, margaryny i zimnej wody szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Ugotowane ziemniaki trzemy na tarce. Dymkę czyścimy i kroimy w krążki. Czosnek siekamy. Natkę płuczemy i siekamy. Ziemniaki mieszamy z czosnkiem, natką i dymką.
Mleko miksujemy ze śmietaną, jajkami i startym serem. Zalewamy tym ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką., mieszamy.
Płaską formę o średnicy 26 cm lekko smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim formę. Podpiekamy 15 minut w temp. 200*C. Nakładamy na niego masę ziemniaczaną. Pieczemy 25-35 minut w temp. 200*C.

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie:40-50 minut
Na 4 porcje po 650 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz