To Się Przyda

sobota, 29 listopada 2014

KACZKA Z MORELAMI


Kaczka z morelami


Składniki:

-Kaczka
-sól i pieprz
Nadzienie:
-3 łodygi selera naciowego
-cebula
-listki szałwii i natka pietruszki
-3 marchewki
-cytryna
Sos:
-morele z puszki
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki musztardy
-3 łyżki dżemu morelowego
-łyżka soku z cytryny
-1/2 soku z pomarańczy
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru i kolendry
-4-5 łyżek brandy

Przyrządzenie:

Kaczkę płuczemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Umyte warzywa   obieramy i kroimy. Nadziewamy nimi kaczkę. Pieczemy ją w temp. 220*C, ok. 45 minut. Polewamy wytworzonym sosem.
Sos:
Morele miksujemy z syropem, cukrem, musztardą i dżemem. Mieszamy z sokiem z pomarańczy, imbirem i kolendrą. Dodajemy brandy. Całość gotujemy kilka minut. Sosem polewamy kaczkę i obkładamy morelami z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz