Dużo ludzi robi pierogi tylko z suszonymi grzybami. Ja mieszam grzyby suszone z pieczarkami.
Pierogi z grzybami
Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mąki
-szklanka gorącej wody
-2 łyżki masła
-1/2 łyżeczki soli
Farsz:
-1 kg pieczarek
-20 dag suszonych grzybów leśnych
-2 cebule
-sól, pieprz i olej
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnie gotujemy i studzimy. Po odsączeniu drobno siekamy. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce.
Wszystkie grzyby smażymy na gorącym oleju, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieprz i sól. Smażymy, aż do odparowania.
Do przesianej mąki wlewamy gorącą wodę i mieszamy. Dodajemy masło, sól i wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego kółka, nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz