Zapiekanka z mięsem i pieczarkami
Składniki:
-3/4 kg ziemniaków
-2 cebule
-20 dag pieczarek
4 łyżki masła
-1/2 kg mięsa mielonego
-łyżka koncentratu pomidorowego
-szklanka ciepłego mleka
-3 łyżki posiekanego szczypiorku
-sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa
-5 dag startego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy cebulę i pieczarki. Dokładamy mielone mięso, mieszamy i smażymy 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Ugotowane ziemniaki mielimy i mieszamy ze szklanką ciepłego mleka. Dodajemy 2 łyżki masła, posiekany szczypiorek i mieszamy. Pure przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową..
Brytfannę smarujemy masłem, nakładamy mięso, przykrywamy pure z dodatkami. Można je wycisnąć ze szprycy z dekoracyjną końcówką. Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 25 minut w temp. 180*C. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz