Tort jabłkowy
Składniki:
-6 paczek herbatników
-1/2 kg jabłek
-4 żółtka
-5 łyżek soku jabłkowego
-3/4 szklanki cukru pudru
-kostka masła
-aromat do ciast
-galaretka
-owoce i orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysty krem. Dodajemy starte jabłka i zapach. Mieszamy.
Herbatniki układamy w tortownicy, nasączamy je sokiem jabłkowym. Resztę herbatników kruszymy i dodajemy do masy. Mieszamy. Wykładamy na herbarniki. Robimy galaretkę. Gdy zacznie tęzeć, wylewamy ją na masę jabłkową. Na wierzchu układamy dowolne owoce, obsypujemy orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz