To Się Przyda

środa, 12 listopada 2014

CIASATO ORZECHOWE


Ciasto orzechowe


Składniki:

Ciasto:
-4 szklanki mąki
-1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
-6 żółtek
-proszek do pieczenia
-cukier waniliowy
-odrobina soli
Masa do przełożenia:
-szklanka cukru
-6 białek
-opakowanie kremu karpatkowego
-słoik powideł śliwkowych
-20 dag orzechów

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka. Zagniatamy ciasto na gładką masę.
Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie identyczne blaszki smarujemy margaryną. Wkładamy na nie ciasto i smarujemy powidłami.
Białka ubijamy ze szklanką cukru pudru na sztywno. Pianę układamy na powidłach, a następnie posypujemy orzechami.
Obydwa ciasta pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C.
Wyjmujemy placki i studzimy. Przygotowujemy krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu. Na pierwszy placek nakładamy krem karpatkowy. Nakrywamy drugim, odwracając go warstwą orzechową do dołu.
Na koniec ciasto polewamy polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz