Rożki orzechowe
Składniki:
-po 20 dag mąki razowej i płatków owsianych
-3 łyżki cukru
-2 jajka
-40 dag masła
-20 dag orzechów laskowych
-15 dag marmolady pomarańczowej
-3 łyżki słodkiej śmietanki
-po 1 torebce ciemnej i jasnej polewy czekoladowej
Przygotowanie:
Z mąki, płatków owsianych, jajek, cukru i kostki masła (25 dag) zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Smarujemy podgrzaną marmoladą. Orzechy drobno siekamy. Mieszamy je ze śmietanką i pozostałym masłem. Masę podgrzewamy i rozsmarowujemy na cieście. Placek tniemy na trójkąty. Ciastka pieczemy 15-20 minut w temp. 200 st. Studzimy. Dekorujemy stopionymi polewami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz