To Się Przyda

sobota, 22 listopada 2014

ZRAZY ZAWIJANA


Zrazy najlepiej zrobić z pręgi wołowej, wtedy będą miękkie i jednocześnie kruche.

Zrazy zawijane


Składniki na 10 porcji:

-1 i 1/2 kg wołowiny zrazowej
-10 dag wędzonej słoniny
-5 ogórków konserwowych
-10 suszonych borowików
-sól i pieprz
-3 ząbki czosnku
-łyżka sosu sojowego
-szklanka śmietany
-3 łyżki musztardy
-majeranek 
-chleb razowy
-3 łyżki tłuszczu do smażenia

Przyrządzenie:

Z chleba razowego odcinamy wierzch, wydrążamy środek, chwilę zapiekamy i odstawiamy.
Mięso kroimy w cienkie plastry, nacieramy czosnkiem, smarujemy musztardą, solą i pieprzem.
Słoninę tniemy w plasterki, ogórki i miąższ chleba w słupki, a grzyby wcześniej namoczone w cienkie paseczki. Na każdym plastrze mięsa kładziemy plasterek słoniny, pokrojony ogórek, grzyby i chleb. Zawijamy zrazy i spinamy wykałaczką. 
Zrazy przysmażamy na patelni, przekładamy do rondla, dodajemy grzyby, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Zrazy wyjmujemy. Do sosu dodajemy śmietanę, sos sojowy i musztardę. Zagotowujemy.
Zrazy wkładamy do chleba i tak podajemy na stół. Sos wlewamy do sosjerki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz