Koperty morelowe
Składniki:
Na ciasto serowe:
-25 dag twarogu
-1 torebka cukru waniliowego
-szczypta soli
-5 łyżek cukru
1 jajko
-5 łyżek oleju
-5 łyżek mleka
-1 mała torebka proszku do pieczenia
-30 dag mąki
Na kruszonkę:
-8 łyżek mąki
-5 łyżek cukru
-1 torebka cukru waniliowego
-3 łyżki masła
Na nadzienie:
-10 dag masy marcepanowej
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżka śmietany
-12 połówek moreli z puszki
-1 torebka lukru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto serowe zagniatamy.
Sypkie składniki kruszonki mieszamy i zagniatamy z masłem.
Masę marcepanową ucieramy z białkiem i cukrem pudrem. Żółtko mieszamy ze śmietaną.
Morele osączamy i kroimy na cząstki.
Ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy porcję masy marcepanowej i cząstki moreli. Rogi zawijamy do środka. Ciasto smarujemy mieszanką śmietany i żółtka. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30 minut w temp. 200*C. Studzimy i lukrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz