Krokiety z jajkiem i grzybami
Składniki:
Ciasto:
-szklanka mleka
-szklanka wody
-1/2 szklanki mąki
-2 jajka
-olej
Farsz:
-20 dag suszonych grzybów
-10 jajek
-bułka
-3 cebule
-6 łyżek tartej bułki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka i sól.Dokładnie mieszamy lub miksujemy likwidując grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do ciasta wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy naleśniki.
Grzyby zalane wodą na noc gotujemy.Studzimy i drobno kroimy. Bułkę namaczamy w mleku. Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
Mieszamy grzyby z posiekanymi jajkami, drobno pokrojoną cebulą i odciśniętą bułką. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy naleśniki. Obtaczamy je w jajku, bułce i smażymy na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz