Tarta z kaszanką i jabłkiem
Składniki:
-1/2 kg ziemniaków
-6 łyżek masła
-sól i pieprz
-2 cebule
-2 czerwone jabłka
Gotowe ciasto francuskie
-30 dag grubszej kaszanki
-majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 15 minut. Osączamy, obieramy z łupin i kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i zrumieniamy ziemniaki. Oprószamy je solą i pieprzem.
Cebule obieramy i siekamy. Jabłka myjemy i kroimy w cząstki usuwajmy gniazda nasienne.
Z patelni zdejmujemy ziemniaki, rozgrzewamy 3 łyżki masła i smażymy jabłka ok. 5 minut. Jabłka zdejmujemy, a na patelni szklimy cebulę.
Ciasto francuskie rozmrażamy, rozwijamy rulon, wycinamy koło i układamy je w płaskiej okrągłej formie do tarty. Formujemy boki, dno nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy 15 minut w temp. 200*C.
Kaszankę kroimy w krążki ok. 3/4 cm. Na cieście rozkładamy cebulę, a na wierzchu układamy na przemian ziemniaki, kaszankę i jabłka. Wierzch oprószamy majerankiem i pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz