To Się Przyda

poniedziałek, 17 listopada 2014

KEKS KRÓLEWSKI


Keks królewski-pyszny, aromatyczny pełen bakalii

Keks królewski


Składniki:

-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-szklanka cukru
-25 dag masła
-5 jajek
-1 i 1/2 szklanki bakalii - rodzynki, morele, figi, daktyle, orzechy, migdały
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Bakalie zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w wodzie ok.25 minut.
Następnie osączamy je i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy dosypując proszek do pieczenia. Mieszamy z mąką i dodajemy bakalie. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180*C.

Porcja-290 kcal
Czas przygotowania ok. 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz