Kartoflanka z fasolą
Składniki:
-5 dag fasoli
-2 gałązki tymianku
-liść laurowy
-1/2 kg ziemniaków
-włoszczyzna
-łyżka masła
-cebula
-1 l bulionu
-ząbek czosnku
-5 listków bazylii
3 łyżki masła
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolę perłową zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. wkładamy 2 gałązki tymianku, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy.
Ziemniaki i włoszczyznę obieramy, czyścimy i kroimy w kostkę. W rondlu topimy łyżkę masła i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy włoszczyznę i fasolę. Chwilę smażymy, wlewamy bulion i gotujemy 15 minut. Dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut.
Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. % listków bazylii siekamy. # łyżki masła rozcieramy z czosnkiem i pieprzem Dodajemy bazylię i mieszamy. Do gorącej zupy wkładamy masło z przyprawami, mieszamy, aż się rozpuści. Zupę doprawiamy do smaku solą i posypujemy świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz