To Się Przyda

wtorek, 20 sierpnia 2013

ALZACKI MAKAROM Z ZIOŁAMI

Wszystkie potrawy zyskują na aromacie, gdy mają czas na przesiąknięcie. Proszę je wstawić na 10 minut do rozgrzanego do 100 st. piekarnika.
Makaron łatwo jest podgrzać. Warto więc ugotować go więcej, z myślą o przyszłych daniach. Zawinąć go w folię, zamrozić i gdy przyjdzie nam ochota, upiec w podany niżej sposób. Pamiętać trzeba, że powinniśmy go najpierw rozmrozić.
Makaron można wyłożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać bułką tartą, ziołami, startym serem i kawałkami masła i piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniki. W zależności od wielkości naczynia i grubości warstwy makaronu przez 15-30 minut.Makaron smakuje jak świeży. Suflety takie będą jeszcze bardziej soczyste, gdy przed posypaniem bułką i serem skropimy je śmietaną.

Alzacki makaron z ziołami




Składniki na 4 porcje:

-1 cebula
-1 łyżka wieprzowego smalcu
-40 dag kiszonej kapusty
-1/4 l wytrawnego białego wina
-1/4 l bulionu z kostki
-4 jagody jałowca
-2 goździki
-1/4 liścia laurowego
-30 dag tłustego boczku wędzonego
-30 dag szerokiego makaronu
-sól

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzany tłuszczu.
Dodajemy dobrze umytą kiszoną kapustę i smażymy ją (jeśli jest bardzo długa wcześniej ją rozdrabniamy)
-Wlewamy wino i bulion, dodajemy jałowiec, goździki i listek, po czym smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli lubicie potrawy bardziej kwaskowate, wystarcz smażyć 20 minut, ale ten czas można przedłużyć do godziny.
-W tym czasie tłusty boczek kroimy w kostkę i smażymy aż do zrumienienia.
-Przerośnięty boczek kroimy w cienkie plasterki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie był za miękki.
-Mieszamy go z tłustym boczkiem i tłuszczem, po czym porcjami dodajemy kapustę.
-Podsmażamy na małym ogniu na kuchence, albo w piekarniku rozgrzanym do 100 st.
-W tym czasie zarumieniamy przerośnięty boczek.
-Każdą porcję makaronu ozdabiamy paskami smażonego, przerośniętego boczku. Podajemy koniecznie z chłodnym piwem......
-
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz