Makaron łatwo jest podgrzać. Warto więc ugotować go więcej, z myślą o przyszłych daniach. Zawinąć go w folię, zamrozić i gdy przyjdzie nam ochota, upiec w podany niżej sposób. Pamiętać trzeba, że powinniśmy go najpierw rozmrozić.
Makaron można wyłożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać bułką tartą, ziołami, startym serem i kawałkami masła i piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniki. W zależności od wielkości naczynia i grubości warstwy makaronu przez 15-30 minut.Makaron smakuje jak świeży. Suflety takie będą jeszcze bardziej soczyste, gdy przed posypaniem bułką i serem skropimy je śmietaną.
Alzacki makaron z ziołami
Składniki na 4 porcje:
-1 cebula
-1 łyżka wieprzowego smalcu
-40 dag kiszonej kapusty
-1/4 l wytrawnego białego wina
-1/4 l bulionu z kostki
-4 jagody jałowca
-2 goździki
-1/4 liścia laurowego
-30 dag tłustego boczku wędzonego
-30 dag szerokiego makaronu
-sól
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzany tłuszczu.
Dodajemy dobrze umytą kiszoną kapustę i smażymy ją (jeśli jest bardzo długa wcześniej ją rozdrabniamy)
-Wlewamy wino i bulion, dodajemy jałowiec, goździki i listek, po czym smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli lubicie potrawy bardziej kwaskowate, wystarcz smażyć 20 minut, ale ten czas można przedłużyć do godziny.
-W tym czasie tłusty boczek kroimy w kostkę i smażymy aż do zrumienienia.
-Przerośnięty boczek kroimy w cienkie plasterki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie był za miękki.
-Mieszamy go z tłustym boczkiem i tłuszczem, po czym porcjami dodajemy kapustę.
-Podsmażamy na małym ogniu na kuchence, albo w piekarniku rozgrzanym do 100 st.
-W tym czasie zarumieniamy przerośnięty boczek.
-Każdą porcję makaronu ozdabiamy paskami smażonego, przerośniętego boczku. Podajemy koniecznie z chłodnym piwem......
-
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz