Makaronowy budyń
Składniki na 4 porcje:
-25 dag makaronu ,, muszelki"
-10 dag startego sera
-15 dag pieczonego mięsa z kurczaka
-15 dag gotowanej szynki
-sól i świeżo zmielony biały pieprz
-15 dag śmietany
-4 jajka
-tłuszcz do formy
Sposób przyrządzenia:
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby nie był za miękki
-Ser mieszamy z 1/2 filiżanki gorącej wody z makaronu
-Mięso kurczaka i szynkę drobno kroimy, dodajemy do sera i wody, po czym masę doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy ze śmietaną.
-Rozbijamy jajka i z białek robimy pianę.
-Żółtka i pianę mieszamy z masą serową, po czym dodajemy makaron.
Niezbyt niską, żaroodporną formę lub garnek smarujemy tłuszczem i wykładamy makaronową masę. Naczynie wstawiamy na kuchence do większego garnka z gotującą wodą.
-Formę z masą przykrywamy szczelnie np. folą aluminiową i gotujemy tak jak niżej ok. 1 godziny.
Pikantny budyń
Gotowane w wodnej kąpieli budynie są właściwie sufletami bez skorupki, można więc stosować do nich wszystkie przepisy na suflety. Jeżeli przypadną wam do gustu to powinniście sprawić sobie specjalną, zamykaną formę. Na początku jednak można przygotowywać tak: dobrze wysmarować masłem żaroodporną, wysoką formę i wypełnić ją do połowy masą budyniową. Górę przykryć przykrywką i obłożyć szczelnie folią, tak aby forma była możliwie szczelna. Teraz garnek wstawić należy do większego, wypełnionego wodą tak aby pokrywała się z zawartością tego mniejszego garnka. Woda powinna się wolno gotować przez cały podany w przepisie czas.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz