To Się Przyda

czwartek, 22 sierpnia 2013

KOTLETY DE VOLAILLE

Z wierzchu rumiana panierka, a w środku delikatne białe mięso. Takie kotlety podane na zielonych warzywach, z dodatkiem ryżu lub frytek zadowolą każdego.

Kotlety de volaille



Składniki na 4 porcje:

-2 podwójne piersi kurczaka
-pół kostki masła śmietankowego (10 dag)
2 jajka
-2 łyżki mąki 
-10 łyżek bułki tartej
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sok wyciśnięty z połowy cytryny
-sól i pieprz
-ziołowa przyprawa do drobiu
-masło do smażenia

Sposób przygotowania:

-Filety z kurczaka dzielimy na połówki. Każdą połówkę nacinamy wzdłuż ( nie docinamy do końca) Mięso rozkładamy na desce tak, aby powstały kotlety o jak największej powierzchni. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą ziołową z obu stron.
-Rozbite mięso skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką. Mocno schłodzone masło kroimy na 4 słupki. Na każdym płacie układamy słupek masła. Zwijamy niezbyt ciasno. Brzegi mięsa odciskamy dokładnie, możemy je spiąć wykałaczką. 
-Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Na dwa talerze wsypujemy mąkę i bułkę tartą. Kotlety obtaczamy w mące, zanurzamy w jajkach i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy kotlety i smażymy na dużym ogniu po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze 5-6 minut.

Klasyczne de volaille przygotowuje się z masłem. Kotlet można nafaszerować także podsmażonymi pieczarkami, plastrami żółtego sera lub duszonym szpinakiem. Bułkę tartą można zastąpić mąką kukurydzianą, która nada kotletowi złocisty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz