Grzanki z pastą rybną
Składniki na 4 porcje:
-4 kromki chleba tostowego
-1 puszka szprotek podwędzonych w oleju
-2 jajka ugotowane na twardo
-1 czerwona cebula
-3 łyżki majonezu
-2 łyżki keczupu
-po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-mielona papryka
-sól i pieprz
-liście sałaty i cząstki pomidora do dekoracji
Sposób przygotowania:
-Ugotowane na twardo ziemniaki obieramy ze skorupek i kroimy je w kostkę. cebulę obieramy i drobno siekamy. Szprotki z puszki przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.
-Do szprotek dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy z keczupem, majonezem i ziołami. Pastę rybną przyprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
-Kromki chleba tostowego zrumieniamy w piekarniku lub tosterze (jeśli użyjemy zwykłego chleba pomijamy tą czynność).Na każdej kładziemy porcję przygotowane pasaty. Przed podaniem dekorujemy liśćmi sałaty i cząstkami pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz