To Się Przyda

sobota, 24 sierpnia 2013

GALARETKA RYBNO-WZRZYWNA

Ryby w jarzynach są zdrowe i nie tuczą Warto, aby gościły na stołach.

Galaretka rybno -warzywna




Składniki:

-1 kg ryb, mogą być mrożone szczupaki lub karpie
-5 dag żelatyny
-5 ziaren pieprzu
-3 ziarna ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-3 ząbki czosnku
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-3 goździki
-1 cebula
-3 średniej wielkości marchewki
-1 średnia pietruszka
-1 mały seler
-2 ogórki konserwowe
-1/4 surowej, czerwonej papryki
-1/2 puszki groszku
-natka pietruszki
-przyprawa vegeta

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Oczyszczone ryby gotujemy w wywarze z warzyw, dolewając tyle wody by ryby były przykryte wodą. Do gotujących się ryb dodajemy przyprawy i gotujemy razem 20-30 minut ( karpia 20 minut, szczupaka 10 minut dłużej). Z ugotowanych ryb wyjmujemy ości, a mięso układamy na półmisku, dodając pokrojone w kostkę warzywa. Wywar studzimy i dodajemy do niego namoczoną żelatynę ( na pół litra 5 dag żelatyny), przyprawiamy go wegetą i odrobiną pieprzu, Krótko zagotowujemy. Przygotowanym wywarem zalewamy rybę z warzywami. Odstawiamy w chłodne miejsce by stężało. Przed podaniem dekorujemy pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz