Podajemy ją w miseczkach, z dodatkiem białego pieczywa lub z ryżem.
Piękny Jaś
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 25-30 minut
Składniki na 4 porcje:
-50 dag świeżej fasoli Jaś
-2 marchewki
-duża cebula
-4 łyżki oliwy
-2 szklanki mleka
-sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
-Gotujemy fasolę w wodzie, aż będzie prawie miękka i większość wody wyparuje. Dolewamy mleko i gotujemy dalej. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
-Rozgrzewamy oliwę na patelni.Przesmażamy oddzielni marchewkę i cebulę. Dodajemy do gotującej się fasoli. Solimy i słodzimy do smaku.
Gotujemy ok. 10 minut , aż smaki się połączą i sos zgęstnieje.
Rada:
-Gdy woda z fasolą się zagotuje, wylewamy wodę, a nalewamy świeżej (gorącej) i gotujemy dalej. Dzięki temu zmniejszą się wzdymające właściwości fasoli. W tym samym celu dodajemy całą, obraną cebulę, z wbitymi w nią goździkami. Wyjmujemy ją przed wlaniem mleka.
-To danie można przyrządzić także z suchej fasoli, ale lepiej smakuje ze świeżej.
-Zamiast marchewki można sos przyrządzić z duszonymi pomidorami z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz