To Się Przyda

niedziela, 25 sierpnia 2013

PIĘKNY JAŚ W MLEKU

Fasola tak ugotowana jest pełnowartościowym samodzielnym daniem, więc nie na sensu przygotowywanie mięsa. Jest to danie bardzo łatwe do zrobienia i tanie.
Podajemy ją w miseczkach, z dodatkiem białego pieczywa lub z ryżem.

Piękny Jaś




Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 25-30 minut

Składniki na 4 porcje:

-50 dag świeżej fasoli Jaś
-2 marchewki
-duża cebula
-4 łyżki oliwy
-2 szklanki mleka
-sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

-Gotujemy fasolę w wodzie, aż będzie prawie miękka i większość wody wyparuje. Dolewamy mleko i gotujemy dalej. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
-Rozgrzewamy oliwę na patelni.Przesmażamy oddzielni marchewkę i cebulę. Dodajemy do gotującej się fasoli. Solimy i słodzimy do smaku.
Gotujemy ok. 10 minut , aż smaki się połączą i sos zgęstnieje.

Rada:

-Gdy woda z fasolą się zagotuje, wylewamy wodę, a nalewamy świeżej (gorącej) i gotujemy dalej. Dzięki temu zmniejszą się wzdymające właściwości fasoli. W tym samym celu dodajemy całą, obraną cebulę, z wbitymi w nią goździkami. Wyjmujemy ją przed wlaniem mleka.
-To danie można przyrządzić także z suchej fasoli, ale lepiej smakuje ze świeżej.
-Zamiast marchewki można sos przyrządzić z duszonymi pomidorami z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz