Ciasto podawaj w naczyniu, w którym je zapiekaliście Jako dodatek zawsze odpowiednia będzie sałata zaprawiona oliwą.
Ciasto z pomidorami i rozmarynem
Przygotowanie: 30 minut
chłodzenie: 1 godzina
pieczenie: 10 minut
Składniki:
-25 dag mąki krupczatki
-12,5 dag masła
-jajko
-5 twardych pomidorów średniej wielkości
-2 łyżki oliwy
-2 łyżki cukru pudru
-4 gałązki rozmarynu
-opakowanie sera feta
Przygotowanie:
-Siekamy mąkę z masłem, dodajemy szczyptę soli, jajko i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na pół, łyżeczką wyjmujemy sok z pestkami, zostawiając miąższ.
-Rozgrzewamy na patelni oliwę z cukrem pudrem.Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodajemy igiełki rozmaryny i połówki pomidora skórką do góry. Smażymy 5 minut, aż pomidory nasiąkną oliwą, ale nie rozgotują się. Zdjąć z patelni.
-Smarujemy masłem formę do tarty. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę, robiąc wysoki brzeg. Nakłuwamy i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 10 minut.
-Miksujemy fetę z sokiem z pomidorów, resztą tłuszczu z patelni i rozmarynem. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozsmarowujemy fetę, na wierzchu układamy połówki pomidorów. Zapiekamy 10 minut.
Rada:
To, co proponuję powyżej, to wersja dla ambitnych. Jest też wersja prostsza: na patelni rozgrzewamy oliwę z cukrem, aż się skarmelizuje. Dodajemy rozmaryn i smażymy przez chwilę. Pomidory obieramy ze skóry. Zostawiamy kilka ładnych plasterków do dekoracji, a resztę miksujemy z zawartością patelni i fetą. Farsz rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie ciasta, na wierzchu układamy plasterki pomidorów. Zapiekamy 10 minut. Danie nie wygląda tak ładnie, ale w smaku jest podobne.
Jeśli przyrządzamy ciasto w wersji dla ambitnych, pomidory muszą być zgrabne, niezbyt wielkie i twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz