To Się Przyda

wtorek, 13 sierpnia 2013

SZNYCEL CIELĘCY Z JAJKIEM

Po wojażach i jedzeniu gdzie się da, dobrze jest zjeść domowy obiadek.

Sznycel cielęcy z jajkiem




Przygotowanie:10 minut
Smażenie:8-10 minut

Składniki na jedną porcję:

-sznycel cielęcy z kostką
-bułka tarta
-tłuszcz do smażenia mięsa
-2 jajka
-masło do smażenia jajka
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

-Opłukujemy mięso, osuszamy i nacinamy brzegi. Kość można usunąć lub zostawić (ja lubię z kością). Rozbijamy lekko mięso z obu stron. Solimy i oprószamy pieprzem.
-Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, lekko rumieniąc z obu stron na średnim ogniu.
-Wbijamy jajko na masło rozgrzane na innej patelni i przykrywamy pokrywką.
-Układamy jajko na sznyclu po tym jak białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Rada:

Sznycel podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ panierka pod wpływem pary mięknie i traci chrupkość (po chrupkości poznasz czy w restauracji podają ci świeżego), a żółtko w jajku się ścina.
Sznycle podawaj z warzywami z wody. Można ozdobić je plasterkiem cytryny, jeśli zmieści się obok jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz