To trzeba polubić.
Kluseczki serowe
Składniki na 4 porcje:
-30 dag drobnego jajecznego makaronu
-30 dag cebuli
-12,5 dag masła lub margaryny
-15 dag startego twardego sera (mogą być resztki)
-1 kubek śmietany
-starta gałka muszkatołowa
-40 dag pomidorów
-sól i grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, ale tak by nie był za miękki.
-W tym czasie obieramy i kroimy cebulę, po czy zrumieniamy ją na patelni w rozgrzanym tłuszczu.
-Ugotowany makaron osączamy i razem z rozgrzaną cebulą i serem mieszamy w żaroodpornym naczyniu.
-Śmietanę przyprawiamy solą i muszkatem, dodajemy do makaronu.
-Wszystko wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
-Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
-Zamaczamy je w cebulowym tłuszczu na patelni.
-Kluseczki serowe nakładamy na talerze i dodajemy pomidory.
-Obficie obsypujemy pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz