To Się Przyda

wtorek, 20 sierpnia 2013

BARSZCZ CZERWONY

Taka zupa zyska uznanie zarówno zwolenników tradycyjnego barszczu, jak i amatorów kremowych zup. Podana z grzankami zrobionymi z bagietki także smakuje wybornie.

Barszcz czerwony




Składniki na 4 porcje:

-40 dag buraczków ćwikłowych
-1 cebula
-3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
-1 niepełna szklanka gęstego jogurtu lub śmietany
-2 łyżki masła
-2 ząbki czosnku
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-szczypiorek
-gałka muszkatołowa
-cukier, sól i pieprz
-groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

-Buraki szorujemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy buraczki. Wlewamy szklankę bulionu. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy, aż buraki zmiękną
-Do miękkich buraków wlewamy pozostały bulion. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotowujemy. Zupę przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Garnek zdejmujemy z ognia. Wlewamy połowę jogurtu lub śmietany. Miksujemy na gładko.
-Garnek z zupą ponownie stawiamy na ogniu. Mocno podgrzewamy. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Gotowy barszczyk rozlewamy do talerzy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Każdą porcję dekorujemy kleksem jogurtu lub śmietany. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub jak wcześniej wspomniałam grzankami zrobionymi z bagietki.

Rada:

-Smak barszczu poprawi bulion warzywny ugotowany w domu.
-Sok z cytryny można zastąpić octem owocowym lub winnym
-Uważaj! Nadmiar gałki sprawi, że zupa stanie się gorzka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz