Grzanki
Kromki czerstwej bułki smarujemy z obu stron masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem lub oliwą połączoną z posiekanymi ziołami. Następnie kromki kroimy w kostkę i zrumieniamy na suchej patelni lub mocno nagrzanym piekarniku. Takie grzanki to znakomity pomysł na dodatek do kremowych zup. Można nimi posypać także sałatkę ze świeżych warzyw.
Hawajskie kieszonki
1 czerstwą wrocławską bułkę kroimy w grube plastry. Każdy nacinamy tak, aby powstała głęboka kieszeń. W nacięcia wkładamy po kawałku żółtego sera, ananasa i pół plasterka szynki. Do miseczki wbijamy 3 jajka. Roztrzepujemy je widelcem i mieszamy z 1/4 l mleka. W miseczce zanurzamy gotowe kanapki i odstawiamy na ok. 20 minut. Posypujemy kolendrą i zrumieniamy z obu stron na rozgrzanym maśle.
Stare pieczywo można odświeżyć
Czerstwy chleb znów stanie się miękki. gdy skropimy go przegotowaną zimną wodą lub mlekiem i włożymy na 10-15 minut do lekko nagrzanego piekarnika (o temp. 70-90 st.). Uwaga! Pieczywo można odświżyć tylko raz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz