Sałatka z burakami
Składniki na 6 porcje:
-1 opakowanie (25 dag) matjasów w zalewie korzennej
-1 burak
-4 ziemniaki
-1 cebula
-4 korniszony
-2 jajka
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki posiekanego koperku
-5 łyżek oliwy
-1 łyżka musztardy z całymi ziarnkami gorczycy
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-1 łyżeczka miodu
-sól, pieprz i tymianek
Sposób przygotowania:
-Ziemniaki i buraka szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy osobno do miękkości w łupinach. Odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w plasterki.
-Cebulę obieramy i drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Filety śledziowe osączamy z zalewy i tniemy na kawałki.
-Oliwę ucieramy z musztardą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy roztarty czosnek oraz miód. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miseczki i polewamy sosem. Posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz