Serniczki z cytrusową nutą
Składniki na 6 porcji:
-50 dag mielonego twarogu
-1 szklanka śmietanki kremówki
-2 limonki lub cytryny
-1 szklanka cukru pudru
-1 torebka cukru waniliowego
-4 paczki herbatników
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-10 łyżek masła
-3 łyżeczki żelatyny
-listki melisy, bita śmietana i plasterki owoców cytrusowych do dekoracji
Sposób przygotowania:
-Herbatniki wkładamy do torebki i rozgniatamy wałkiem do ciasta. Czekoladę łamiemy. Odkładamy łyżkę masła,a resztę wraz z czekoladą przekładamy do miseczki. Ustawiamy ją nad garnkiem z wrzącą wodą. Mieszając, stapiamy masło i czekoladę. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki.
-Limonki sparzamy i ścieramy skórkę, z miąższu wyciskamy sok. Sok i skórkę z limonek łączymy z twarogiem. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na gładko. Śmietanę ubijamy na sztywno.
-Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją podgrzewając (żelatynę szybko stopimy w kuchence mikrofalowej). Masę czekoladową przekładamy do 6 foremek do tarteletek, wysmarowanych masłem i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
-Śmietanę mieszamy z masą serową, łączymy z żelatyną. Krem rozsmarowujemy na czekoladowych spodach. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Dekorujemy rozetką bitej śmietany, melisą i owocami.
Gdy nie mamy tarteletek możemy zrobić serniczek w małej tortownicy lub małej blaszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz