Zupa cebulowa
Składniki:
-90 dag cebuli
-3 łyżki mąki
-1 i 1/2 szklanki rosołu
-1/2 kieliszka porto lub innego wina
-1 ząbek czosnku
-3 łyżki oliwy
-1 listek laurowy
-chleb tostowy
-25 dag żółtego sera
-sól, pieprz i musztarda
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półplasterki. Wrzucamy z roztartym czosnkiem na rozgrzaną oliwę i smażymy na złoty kolor. Następnie polewamy porto. Mąkę wsypujemy do miseczki i rozprowadzamy rosołem. Zagotowujemy, dodajemy podsmażoną cebulę i listek laurowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Do bulionówek wkładamy kromkę chleba tostowego. Zalewamy zupą, posypujemy startym serem oraz natką pietruszki i zapiekamy do rozpuszczenia sera w gorącym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz