Makaronowy obiadek
Składniki na 4 porcje:
-2 łyżki oleju z oliwek
-1 cebula
-1 duża puszka obranych pomidorów
-1 lampka białego wina
-1 szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej
-szczypta suchego rozmarynu
-1/4 liści laurowego
-świeżo zmielony pieprz lub 1/4 strąka ostrej papryczki
-30 dag makaronu
-20 dag tatara
-1 jajko
-8 dag zmielonych migdałó
-3 łyżki rodzynek
-sól i słodka papryka w proszku
-15 dag salami w plasterkach
-5 dag masła
-5 dag startego żółtego sera
-3 jajka ugotowane na twardo
-pół pęczka pietruszki
Przygotowanie:
-Olej rozgrzewamy w garnku. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do oleju i rumienimy ją. Dodajemy pomidory z puszki, wino, bulion, zioła i pieprz, po czym przez 30 minut dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidory powinny ulec całkowitemu rozpadowi.
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Z tatara, jajek, migdałów, papryki, rodzynek i soli przyrządzamy pikantną masę z której robimy małe kuleczki, po czym zostawiamy je na 10 minut w pomidorowym sosie, żeby nasiąknęły.
-Makaron osączony w rozgrzanej salaterce mieszamy z masłem pokrojonym w kostkę, serem, obranymi i pokrojonymi w kostkę jajkami i łyżką pokrojonej pietruszki. Zostawiamy w cieple.
Sos pomidorowy, jeśli jest za gęsty rozcieńczamy odrobiną wody i doprawiamy do smaku.Dodajemy resztę pietruszki i pokrojoną w paski salami. Sos z klopsikami podajemy do makaronu i świeżej sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz