Gruszki w zalewie
Składniki:
-2,5 kg gruszek (gruszki muszą być twarde)
1 i 1/2 szklanki cukru
-2 szklanki wody
-1 szklanka octu
-goździki
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Żeby gruszki nie ściemniały wkładamy je do lekko zakwaszonej wody.
Przygotowujemy zalewę:
Ocet zagotowujemy ma małym ogniu z cukrem, wodą i goździkami. Do wrzącej zalewy przekładamy pokrojone owoce. Gotujemy je na małym ogniu, uważając, aby się nie rozgotowały. Dobre są jak się zeszklą. Gorące wkładamy do słoików i zalewamy gorącą (ponownie zagotowaną) zalewą. Słoiki zakręcamy, odwracamy i pozostawiamy do wystygnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz