To Się Przyda

środa, 28 sierpnia 2013

GRUSZKI W ZALEWIE

Wiadomo wszystkim,że gruszki w occie są pyszne. Na jesieni są wspomnieniem lata.

Gruszki w zalewie




Składniki:

-2,5 kg gruszek (gruszki muszą być twarde)
1 i 1/2 szklanki cukru
-2 szklanki wody
-1 szklanka octu
-goździki

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Żeby gruszki nie ściemniały wkładamy je do lekko zakwaszonej wody. 
Przygotowujemy zalewę:
Ocet zagotowujemy ma małym ogniu z cukrem, wodą i goździkami. Do wrzącej zalewy przekładamy pokrojone owoce. Gotujemy je na małym ogniu, uważając, aby się nie rozgotowały. Dobre są jak się zeszklą. Gorące wkładamy do słoików i zalewamy gorącą (ponownie zagotowaną) zalewą. Słoiki zakręcamy, odwracamy i pozostawiamy do wystygnięcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz