To Się Przyda

czwartek, 15 sierpnia 2013

SAŁATKA OWOCOWA Z ORZECHAMI

Owoce są smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, nic więc dziwnego, że stanowią pokusę nie do odparcia. Taką sałatkę warto na bardziej uroczyste okazje skropić brandy, rumem lub wermutem i udekorować miętą.
Ulegnijmy jej.

Sałatka owocowa




Przygotowanie:15 minut
Chłodzenie:2 godziny

Składniki:

-50 dag truskawek
-ananas
-15 dag posiekanych orzechów włoskich
-3 brzoskwinie
-3 banany
-sok z cytryny

Przygotowanie:

-Myjemy truskawki i usuwamy szypułki. Banany obieramy.
-Oparzamy brzoskwinie, obieramy ze skórki i usuwamy pestki.
-Odcinamy z ananasa ,,czuprynkę".Kroimy owoc wzdłuż na połowę. Każdą połówkę kroimy wzdłuż, na dwie lub trzy części. Każdą część nacinamy w poprzek. Odcinamy trójkąciki owocu od mięsistej skóry i kroimy w cząstki.
-Kroimy wszystkie owoce, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i mieszamy z orzechami. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godziny.

Rada:

Owoce do sałatki muszą być dojrzałe i słodkie. W przeciwnym razie sałatka będzie za kwaśna i trzeba ją będzie dosładzać.
Można użyć do tej sałatki mrożonych truskawek i owoców z puszki, odcedzić je, a sok użyć do polania owoców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz