To Się Przyda

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

MAKARONOWY OMLET Z KARYNTII

Apetyczny, lekki i delikatny jest makaronowy omlet z austriackiej Karyntii.

Makaronowy omlet




Składniki na 4 porcje:

-25 dag pełnoziarnistego makaronu ,,świderki"
-3 łyżki masła lub margaryny,
-25 dag gotowanej szynki
-1 pęczek cebuli lub 4 cienkie pory
-1 opakowanie mrożonej jarzynki (warzyw)
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-5 dag startego parmezanu
-1 pęczek szczypiorku
-2 łyżki mąki
-4 jajka
-3 filiżanki mleka
-szczypta startej gałki muszkatołowej
-tłuszcz do pieczenia

Sposób przygotowania:

-Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie był zbyt miękki. Wykładamy na durszlak, spłukujemy pod zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
-Masło rozgrzewamy na patelni i przypiekamy pokrojoną w paski szynkę.
-W tym czasie przygotowujemy cebulę lub pory i kroimy w krążki, po czym dodajemy mrożoną jarzynkę i wszystko gotujemy w małej ilości wody przez 20 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ser.
-Szczypiorek płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy i dodajemy do jarzyn.
-Mieszamy mąkę jajka i mleko, doprawiamy solą, pieprzem i muszkatem.
-Tłuszcz rozpuszczamy w jednej większej lub kilku mniejszych formach  i wykładamy do nich ciasto, a następnie wykładamy makaron i jarzyny.
-Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Gotowe omlety przed podaniem udekorować zieleniną.

Rada:

-Omlet będzie chrupki i mocniejszy jeśli ugotowany makaron zmieszamy z ciastem i upieczemy oddzielnie na patelni nie za grubu, z dwóch stron zarumieniony naleśnik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz