Cukinia w sosie pomidorowym
Składniki:
- 80 dag cukinii lub kabaczków
-2 łyżki masła
Na sos:
-10 dag koncentratu pomidorowego (mała puszka)
-2 łyżki mąki
-3 łyżki masła
-1/2 szklanki śmietany
-1 łyżka ,,jarzynki'
-sól i słodka papryka
-1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Cukinię czyścimy, myjemy, większe obieramy ze skórki, mniejszych nie.Każdą przecinamy na połowę i za pomocą łyżeczki usuwamy środek z pestkami. Kroimy na małe kawałki i lekko solimy. Wrzucamy do garnka na rozgrzane masło i dusimy do miękkości.
Przygotowanie sosu:
Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy koncentrat rozprowadzony wodą z jarzynką i zagotowujemy. Zaciągamy sos śmietaną, doprawiamy solą, cukrem i papryką. Cukinię przekładamy do salaterki, polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz