To Się Przyda

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

SAŁATKA Z BURACZKÓW

Przetwory to dobry sposób na zatrzymanie smaków lata.

Sałatka z buraczków




Składniki:

-8 dużych buraczków
-4 duże papryki
-4 duże cebule
-2 łyżki soli
Na zalewę:
-1 szklanka cukru
-1 szklanka octu
-1 szklanka wody
-1/2 szklanki oleju

Przygotowanie:

Buraki gotujemy i kroimy w plasterki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy, solimy i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok. Z wymienionych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją i studzimy. Zimną marynatą zalewamy buraczki i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Sałatka ta jest dodatkiem do różnego rodzaju mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz