To Się Przyda

niedziela, 25 sierpnia 2013

PIECZONE JABŁKA W KRUCHYM CIEŚCIE

Pieczone jabłka to zarówno typowy babciny przysmak, jak i wyszukany deser w eleganckich restauracjach. Jabłka są pyszne i bardzo dekoracyjne, choć ich przygotowanie wymaga wprawy. Cóż - ćwiczenie czyni mistrza...

Jabłka w kruchym cieście




Przygotowanie: 20 minut
pieczenie:30 minut

Składniki:

-8-12 niewielkich jabłek
-8-10 łyżek miodu
-2 garści orzechów włoskich
Ciasto:
-25 dag mąki pszennej
-25 dag mąki krupczatki
-3 żółtka
-szklanka cukru pudru
-2 łyżki śmietany
-3/4 kostki masła

Przygotowanie:

-Myjemy jabłka i obieramy ze skórki.. Obrane jabłka wydrążamy szpicem obieraczki, wkłuwając się od strony ogonka. Usuwamy gniazdo nasienne, uważając, aby nie przebić jabłka na wylot. Sprawdzamy palcem, czy w środku nie zostały łuski.
-Do środka jabłka wkładamy miód wymieszany z orzechami.
-Siekamy z masłem ob rodzaje mąki i cukier, dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Lekko podsypując mąką, rozwałkowujemy je i oblepiamy nim jabłka.
-Wstawiamy w żaroodpornej formie do piekarnika nagrzanego do 200 st.. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy jeszcze 20 minut.

Ważne:

- Do tego dania nadają się wyłącznie jabłka, które szybko się rozgotowują: boikeny, szare renety, antonówka lub papierówka. Powinny być niewielkie, aby upiekły się, zanim spali się ciasto. W zależności od wielkości jabłek ciast wystarczy na 8-12 jabłek.
-Najważniejszą sprawą jest odpowiednie nagrzanie piekarnika. Jeśli nie będzie bardzo gorący, ciasto zamiast natychmiast zastygnąć na jabłkach, spłynie z nich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz