To Się Przyda

czwartek, 1 sierpnia 2013

MARCHEWKA PO STAROPOLSKU

Marchewka duszona tym sposobem nic nie traci ze swojego słodkiego smaku.Zaprawiona żółtkami może być samodzielnym daniem albo pysznym dodatkiem do mięs. Można ją podawać z innymi warzywami lub ziemniakami i jajkiem sadzonym.

Marchewka po staropolsku




Przygotowanie:15 minut
Gotowanie:30 minut

Składniki na 4 porcje:

-2-3 pęczki młodej marchewki
-4 cebule
-pęczek natki pietruszki
-2-3 łyżki masła
-łyżka mąki
-2 żółtka
-pół szklanki mąki
-szklanka wody
-kostka rosołowa drobiowa
-łyżka cukru

Przygotowanie:

-Skrobiemy marchewkę i płuczemy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Cebulę obieramy.
Wkładamy marchew, masło, cebulę i natkę (w całości) do garnka o grubym dnie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dodajemy łyżkę bulionu. Musimy uważać aby marchew się nie przypaliła.
-Wyjmujemy cebulę i natkę. Miękką marchew oprószamy mąką, dodajemy cukier i solimy. Mieszamy i zagotowujemy. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i zalewamy mieszaniną marchew. Podgrzewamy chwilę, ale nie gotujemy.

Moje rady:

-Marchewki wybierz nieduże i równej wielkości,bo nie uduszą się równomiernie.
-Bardzo młode marchewki nie musisz skrobać, wystarczy dobrze wyszorować.
-Zimą i jesienią można tak przygotowywać mrożoną marchewkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz