To Się Przyda

środa, 31 lipca 2013

OGNISTE OGÓRKI Z TABASKO

Małe, duże, proste i te pokrzywione...W słonej zalewie, miodowej marynacie czy pikantnym oleju wszystkie ogórki są równe. A już na pewno równie smaczne.
Dzisiaj proponuję przepis na ogórki  na pikantni. Jeśli ktoś lubi potrawy pikantne będzie zadowolony. Są smaczne!

Ogniste ogórki z tabasco





Składniki:

-5 kg świeżych ogórków
-8 łyżek soli
-4 duże główki czosnku
-1 kg cukru
-3 szklanki octu
-12 łyżek oleju
-6 łyżek sosu tabasco

Przygotowanie:

-Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osączamy i kroimy w plasterki. Mieszamy z solą i obranymi ząbkami czosnku. Odstawiamy na 3 godziny, aby puściły sok.
-Razem gotujemy cukier, ocet, olej i 6 łyżek sosu tabasco.
Przygotowaną gorącą  zalewą zalewamy ogórki i odstawiamy na 12 godzin. Następnie przekładamy do słoików i dobrze dokręcamy. Jeśli będą przechowywane w chłodnym miejscu, nie  trzeba ich pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz