Dzisiaj proponuję przepis na ogórki na pikantni. Jeśli ktoś lubi potrawy pikantne będzie zadowolony. Są smaczne!
Ogniste ogórki z tabasco
Składniki:
-5 kg świeżych ogórków
-8 łyżek soli
-4 duże główki czosnku
-1 kg cukru
-3 szklanki octu
-12 łyżek oleju
-6 łyżek sosu tabasco
Przygotowanie:
-Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osączamy i kroimy w plasterki. Mieszamy z solą i obranymi ząbkami czosnku. Odstawiamy na 3 godziny, aby puściły sok.
-Razem gotujemy cukier, ocet, olej i 6 łyżek sosu tabasco.
Przygotowaną gorącą zalewą zalewamy ogórki i odstawiamy na 12 godzin. Następnie przekładamy do słoików i dobrze dokręcamy. Jeśli będą przechowywane w chłodnym miejscu, nie trzeba ich pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz