Jagody w cukrze
Przygotowanie:20 minut
Gotowanie:15 minut
Składniki na 4 słoiki 200 ml.
-1 litr jagód
-2 szklanki cukru
Przygotowanie:
-Przebieramy jagody z liści i igliwia, płuczemy i osuszamy na sicie.Zasypujemy owoce cukrem i zostawiamy na noc.
-Wygotowujemy zakrętki, słoiki wyparzamy lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C.
-Doprowadzamy jagody do wrzenia na małym ogniu, gotujemy ok. 5 minut, mieszając, aby cały cukier się rozpuści. Zbieramy szumowiny.
Nakładamy gorące owoce do gorących słoików. Odwracamy je i pozostawiamy do ostygnięcia.
Moja rada:
Aby ułatwić sobie nakładanie jagód do słoików, zrób lejek z plastykowej butelki, odcinając ją przy szyjce i od strony dna, tak aby pasowała do słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz