To Się Przyda

wtorek, 30 lipca 2013

JAGODY W CUKRZE

Wczoraj na targu udało mi się kupić jeszcze jagody. Podzielę się z Wami przepisem na  przetworzenie ich. Jagody w cukrze są znakomite jako farsz do naleśników i są niezłe do chleba. Jagody tak przyrządzone mogą stać całą zimę. Można ich używać do naleśników, placków, omletów, a także jako konfitury do herbaty. Czarne jagody to nie tylko balsam dla naszego żołądka, ale i przyjemne dla podniebienia wspomnienie lata.

Jagody w cukrze




Przygotowanie:20 minut
Gotowanie:15 minut

Składniki na 4 słoiki 200 ml.

-1 litr jagód
-2 szklanki cukru

Przygotowanie:

-Przebieramy jagody z liści i igliwia, płuczemy i osuszamy na sicie.Zasypujemy owoce cukrem i zostawiamy na noc.
-Wygotowujemy zakrętki, słoiki wyparzamy lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C.
-Doprowadzamy jagody do wrzenia na małym ogniu, gotujemy ok. 5 minut, mieszając, aby cały cukier się rozpuści. Zbieramy szumowiny.
Nakładamy gorące owoce do gorących słoików. Odwracamy je i pozostawiamy do ostygnięcia.

Moja rada:

Aby ułatwić sobie nakładanie jagód do słoików, zrób lejek z plastykowej butelki, odcinając ją przy szyjce i od strony dna, tak aby pasowała do słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz