To Się Przyda

niedziela, 14 lipca 2013

OMLET ZE SZPINAKIEM

Omlet z dżemem to nuda. Spróbujcie czegoś innego! Szpinak odmieni omlet nie do poznania. Pyszny jest z kefirem jako solidne śniadanie lub lekki obiad. Można podać z winem jako wyszukane danie na kolację.

OMLET ZE SZPINAKIEM





Przygotowanie: 15 minut

Składniki na 1 porcję:

-2 jajka
-15-20 dag szpinaku
-łyżka masła
-zmiażdżony ząbek czosnku
-2 łyżki oliwy
-łyżka rodzynek (niekoniecznie)
-łyżka mąki
-łyżka zimnej wody
-sól do smaku

Przygotowanie:

-Płuczemy szpinak i odcinamy łodyżki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, a po minucie szpinak i mieszamy.Przykrywamy garnek i czekamy, aż szpinak opadnie.
-Miksujemy jajko na pulchną masę z łyżką zimnej wody i szczyptą soli. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę. Gdy tylko mąka wymiesza się w ciasto wyłączamy mikser.
-Ustawiamy dużą patelnię na jak najmniejszym ogniu. Rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się pienić, wlewamy masę omletową. Smażymy na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, następnie odwracamy i dosmażamy.
-Wykładamy omlet na talerz. Na połowie rozsmarowujemy szpinak i przykrywamy drugą połową.


Moja rada:

Omlet można tez przygotować bez użyci miksera, roztrzepując jajka trzepaczką. Nie jest też konieczne dodawanie do masy omletowej mąki. Można smażyć omlet tylko z jednej strony, ale wtedy musi to być omlet z mąką, dobrze ubity i przykryty szczelnie pokrywką natychmiast po wylaniu na patelnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz