Po zjedzeniu marynowanego dorsza będziemy syci i pełni energii, a nigdy ociężali i przejedzeni. Poza tym - co za smak!
Marynowanego dorsza możemy podać z białym pieczywem i schłodzonym białym wytrawnym winem.
Można podać też jako danie główne z młodymi ziemniakami i kolą kukurydzy z masłem.
DORSZ MARYNOWANY W SOKU Z CYTRYNY
Przygotowanie:30 minut
Macerowanie: 5 godzin
Składniki na 6 porcji:
-1 kg bardzo świeżych filetów z dorsza
-6 dużych cytryn
-limonka
-6 ziarenek jałowca
-2 pokrojone, ostre papryczki
-4 średnie, czerwone cebule
Przygotowanie:
-Czyścimy dokładnie rybę z ości, kroimy ją w kawałki wielkości kostki domina.
-Obieramy i kroimy w talarki cebulę. Wyciskamy sok z cytryn. Limonkę szorujemy i kroimy w plastry. Tłuczemy jałowiec w moździerzu.
-Przekładamy w dużym słoju warstwami rybę, cebulę, papryczkę bez pestek, limonkę i posypujemy jałowcem. Zalewamy wyciśniętym sokiem.
-Odstawiamy do lodówki na 5 godzin.
Moje rady:
-Potrawa się uda jeśli kupimy rybę absolutnie świeżą, bez zapachu rybiego.
-Marynowanego dorsza można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w marynacie, 2 dni.
-Limonkę można zastąpić kilkoma plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz