To Się Przyda

środa, 24 lipca 2013

CHUTNEY WIŚNIOWY

Wiśnie i czereśnie są dość kłopotliwe przez to, że trzeba pozbyć się pestek. Ale gdy już tego kłopotu się pozbędziemy, możemy z nich wyczarować najlepsze na świecie dżemy, konfitury, galaretki czy pyszne chutney. Dziś skończyłam robić chutnej wiśniowy, jest pyszny, zazwyczaj podaję go z pieczenią, kaczką gęsią czy indykiem, ale po całej tej pracy pyszny był z chlebkiem z salami.

Chutney wiśniowy




Składniki:

-3 kg wiśni
-75 dag cukru
-nieduży korzeń chrzanu
-łyżeczka ziela angielskiego
-6 ząbków czosnku
-po łyżeczce kolendry, chili i gorczycy
-3 liście laurowe
-5 goździków
-kawałek cynamonu
-350 ml octu winnego
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

-Wiśnie myjemy i drylujemy. Kilka pestek rozłupujemy i zawijamy w kawałek gazy. Chrzan obieramy i kroimy w paski.
-Wkładamy do rondla z grubym dnem wiśnie wydrylowane, obrane ząbki czosnku, zawinięte w gazę pestki i wlewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
-Następnie dodajemy chili, cukier, sól, liście laurowe, paski chrzanu i cynamon. Smażymy na małym ogniu ok. godziny. Doprawiamy do smaku.
-Mielemy gorczycę, goździki, ziele angielskie i kolendrę. Z rondla wyjmujemy paski chrzany i gazę z pestkami. Dodajemy zmielone przyprawy. Znów podgrzewamy i mieszamy. Gorący chutney przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem.
                          SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz