Chutney wiśniowy
Składniki:
-3 kg wiśni
-75 dag cukru
-nieduży korzeń chrzanu
-łyżeczka ziela angielskiego
-6 ząbków czosnku
-po łyżeczce kolendry, chili i gorczycy
-3 liście laurowe
-5 goździków
-kawałek cynamonu
-350 ml octu winnego
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
-Wiśnie myjemy i drylujemy. Kilka pestek rozłupujemy i zawijamy w kawałek gazy. Chrzan obieramy i kroimy w paski.
-Wkładamy do rondla z grubym dnem wiśnie wydrylowane, obrane ząbki czosnku, zawinięte w gazę pestki i wlewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
-Następnie dodajemy chili, cukier, sól, liście laurowe, paski chrzanu i cynamon. Smażymy na małym ogniu ok. godziny. Doprawiamy do smaku.
-Mielemy gorczycę, goździki, ziele angielskie i kolendrę. Z rondla wyjmujemy paski chrzany i gazę z pestkami. Dodajemy zmielone przyprawy. Znów podgrzewamy i mieszamy. Gorący chutney przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz