Najlepiej smakuje z pikantnym sosem pomidorowo - bazyliowym, warzywami z grilla, bagietką i wytrawnym, czerwonym winem wymieszanym pół na pół z wodą źródlaną.
POLĘDWICA Z SOSEM POMIDOROWO - BAZYLIOWYM
Przygotowanie:20 minut
Grillowanie:6-10 minut
Składniki na 4 porcje:
-4 plastry polędwicy wołowej grubości 2 cm
-łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
-łyżka dobrej oliwy z oliwek
Sos:
-mała puszka pomidorów bez skórki
-2 łyżeczki cukru
-pęczek bazylii lub natki pietruszki
-płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki
-łyżeczka vegety
-łyżka oliwy z oliwek
-zmiażdżony ząbek czosnku
-łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego
-gruba sól
Przygotowanie:
-Zbić polędwicę bardzo lekko, posmarować z obu stron oliwą i oprószyć pieprzem. Nie solić!
-Umyć i posiekać liście pietruszki. Krótko miksować z pomidorami i pozostałymi składnikami sosu. Do smaku można dosolić. Ochłodzić.
-Grillować mięso 3 minuty z każdej strony na gorącym grillu. Posolić bezpośrednio po upieczeniu. Podawać natychmiast z dodatkiem zimnego sosu.
Moje rady:
-Polędwica wołowa jest drogim mięsem, dlatego trzeba zwrócić uwagę na to, aby była świeża. Mięso powinno być wilgotne, jasnoczerwone, intensywnej barwy, lekko przetykane cieniutkimi niteczkami tłuszczu o kremowej, jasnej barwie. Nie kupujemy obsuszonego ani ciemnoczerwonego mięsa.
-Polędwica nie wymaga długiego grillowania. Krótko pieczona jest miękka i rozpływa się w ustach. Im dłużej pieczemy polędwicę, tym mięso staje się twardsze.
-Befsztyków nie wolno solić przed grillowaniem ani smażeniem. Mięso będzie twarde jak podeszwa.
-Jeśli chcemy, żeby polędwica była krwista, opiekamy ją 2 minuty z każdej strony na bardzo gorącym grillu, w odległości ok. 5 cm od ognia. Z wierzchu będzie upieczona, a w środku krwista.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz